Klasická masáž

Klasická (švédská) masáž se používá pro nápravu ztuhlého svalstva, bolestivých kloubů, při bolestech páteře, umí odstranit bolesti hlavy a jiných zdravotních potíží. Při této masáži se pracuje hlavně se svaly pohybového ústrojí.... Více informací »

Seznam masérů
Klasická masáž

Pohyb jako prevence i zdroj radosti

Vždy si dokážeme najít spoustu výmluv, proč něco dělat nemůžeme. Často si vytváříme nejrůznější domněnky o věcech, které jsme ani nezkusili. Více informací »

Seznam masérů
Pohyb jako prevence i zdroj radosti

Sportovní masáž

Sportovní masáž je obdobná klasické, avšak se zaměřením na sportovce a důraznější propracování svalstva. Hmaty rychlejší,intenzivnější. Rozeznáváme několik druhů sportovních masáží-relaxační, povzbuzující, mezi výkony,...

Seznam masérů
Sportovní masáž

Reflexní masáž

Reflexní masáž je manuální léčebný zásah na povrchu těla v místech druhotných základním onemocněním reflexně vyvolaných změn

Seznam masérů
Reflexní masáž

Kosmetická masáž

Kosmetická masáž patří mezi nejúčinnější úkony v kosmetice. Během ošetření je třeba absolutního klidu, mimické svaly jsou uvolněné. Gradační křivka masáže pomalu stoupá, intenzita masáže se stupňuje a ke konci opět klesá....

Seznam masérů
Kosmetická masáž

Lymfatická masáž

Lymfatická masáž je ucelený soubor speciálních hmatů na aktivaci mízních uzlin a rozproudění toku lymfy (mízy). Masáž se provádí bez masážních prostředků. Vhodná na otoky a taktéž jako regenerační procedura

Seznam masérů
Lymfatická masáž

Vyhledávání

Novinky

Cech ZP masérů

28.10.2014


Ve dnech 7. - 8. 11. se zúčastníme srazu CECHU ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH MASÉRŮ v Karlových Varech

Hledáme krajské delegáty

16.04.2014


Hledáme osoby pro koordinaci projektů v daných krajích. V případě zájmu nás prosím kontaktujte na info@ascm.cz

382 Kč

04.09.2013


To je průměrná cena za 60 min masáže v ČR.

Projekt stážistů

23.07.2013


Podíleli jsme se na sestavování šablon pro stážisty v oboru ,,masér. Více na: www.stazevefirmach.cz

Čaj nejen o páté

Publikováno: 05.02.2015

Autor: Dominik Volavy

V kategoriích: Tipy, triky

Ačkoliv se v naší společnosti stalo zvykem scházet se nad sklenkou vína, u piva či kávy, postupem času se objevuje stále více nadšenců, kteří si oblíbili pití čaje. Řeč je o kvalitním sypaném čaji, který s sebou přináší čajové rituály a může pozitivně ovlivnit lidský organismus. Čaje se dělí do několika kategorií, mezi ty nejznámější patří čaje černé, zelené, bílé a nečaje, které jsou vyrobeny z různých bylinných směsí, částí rostlin (heřmánek, roiboos, citronová tráva,...) či ovoce.

Existuje i řada speciálních čajů jako je pu-erh, který má zemitou chuť a lístky čaje prochází dvojitou mikrobiální fermentací. Dále je můžeme dělit podle doby a místa sklizně. Čajové téma by bylo na celou knihu, my se však zaměříme jen na jednu skupinu, která je i tak velmi obsáhlá a to na zelené čaje.


Na úplném začátku je sběr lístků z rostliny pojmenované čajovník čínský (camellia/thea sinnensis). Rostlina se pěstuje na plantážích (Čína, Japonsko, Indie, Cejlon,...) a sklizeň probíhá i několikrát do roka (3-30x), počet závisí na mnoha faktorech. Lístky se sklízí ručně nebo mechanicky a po té se upravují nejrůznějšími způsoby. Kvalita čaje se odvíjí od období sklizně i od způsobu zpracování.

Například jarní sklizeň čaje Dračí studna (Long jing) z čínské provincie Zhenjiang patří mezi vysoce kvalitní. Sběr probíhá ručně, lístky se suší na pánvích a díky tomu získají typický plochý tvar.




Jak se orientovat ve světě zelného čaje? Často se setkáte s různými názvy, které nám mnoho neřeknou, proto nabízíme seznam těch nejznámějších z nich:


Sencha [senča] – většinou se sklízí strojově, po usušení vypadá jako zelené jehličky, chuť je jemně nasládlá až lehce trávová (odvíjí se od kvality sklizně a teploty nálevu)

Matcha [mačča] – pěstuje se na polích z větší části zastíněných plachtami, čajové lístky jsou rozdrceny na prášek, který se vyšlehá ve vodě a takto připravený se pije; má silně povzbudivé účinky; velmi často se používá jako potravinářská přísada do nejrůznějších pokrmů (čokoláda, zmrzlina, dezerty apod.)

Kukicha [kukiča] – převážně z řapíků listů, výrazné aroma nízký obsah theinu

Gunpowder (střelný prach) – čaj pochází z Číny je svinutý do kuliček sušených v pánvích nad dřevěným uhlím, obsahuje fluor – dobře působí na zubní kaz


Ovoněné: Jasmínový čaj - zelený čaj ovoněný květy jasmínu; Květy skořicovníku – aroma zelenému čaji dodávají květy skořicovníku (osmanthus fragrans).



Příznivé účinky při pravidelném pití zeleného čaje:


  • antioxidant catechin (tannin) – snižuje hladinu cholesterolu, napomáhá spalování tuků

  • antibakteriální působení a antivirové účinky

  • posiluje obranyschopnost – tomu napomáhají i vitamíny C a E, které mimo jiné kladně působí i na pokožku

  • prevence před vznikem rakoviny různého typu

  • desinfekční účinky – především v dutině ústní

  • povzbuzuje –obsahuje thein – čajový kofein, který se na rozdíl od klasického uvolňuje postupně

  • L-theanin – aminokyselina navozující stav uvolnění, příznivě působí na nervovou soustavu



Na co si dát pozor:

  • Nadměrné pití v průběhu dne nebo v pozdní večerní hodinu – můžete mít potíže s usínáním

  • Těhotné ženy by měly vhodnost zeleného čaje konzultovat se svým lékařem

  • Zelený čaj se může stát dobrým pomocníkem při podpoře vaší imunity i celkového zdravotního stavu, ale pouze za předpokladu, že pití čaje není jediné, co pro své zdraví děláte.

  • Příprava čaje je velmi individuální (teplota vody, doba louhování), odvíjí se od jednotlivých druhů – ve specializovaných prodejnách by vám měli podat veškeré informace.