Kategorie článků
Vyhledávání
Novinky
Cech ZP masérů
28.10.2014
Ve dnech 7. - 8. 11. se zúčastníme srazu CECHU ZRAKOVĚ POSTIŽENÝCH MASÉRŮ v Karlových Varech
Hledáme krajské delegáty
16.04.2014
Hledáme osoby pro koordinaci projektů v daných krajích. V případě zájmu nás prosím kontaktujte na info@ascm.cz
382 Kč
04.09.2013
To je průměrná cena za 60 min masáže v ČR.
Projekt stážistů
23.07.2013
Podíleli jsme se na sestavování šablon pro stážisty v oboru ,,masér. Více na: www.stazevefirmach.cz
Voda - zázrak života
Publikováno: 29.04.2015
Autor: Dominik Volavy
V kategoriích: Tipy, triky
Voda je pro mnohé z nás naprosto běžnou součástí života. Denně ji používáme, nosíme ji s sebou v lahvích, koupeme se v ní, myjeme v ní nádobí,... Stačí jen otočit kohoutkem a voda teče, dokonce si můžeme vybrat jestli chceme teplou nebo studenou. Protože voda má pro nás punc něčeho obyčejného, tak se ji neustále snažíme vylepšit, abychom z ní vytvořili cosi výjimečného. Ochucujeme ji nejrůznějšími způsoby (limonády, sirupy, pivo,...) a tak se často stává, že samotnou vodu bez „vylepšení“ nechceme pít. Jenže pravidelná konzumace nápojů s přidaným cukrem má svá úskalí. Připočteme k tomu ještě sníženou pohybovou aktivitu a kalorie, které nestíháme spalovat a máme tu pěkný náběh na obezitu a jiné civilizační choroby.
Po chemické stránce je voda sloučenina vodíku s kyslíkem ( H2O). Tento zdánlivě jednoduchý vzorec označuje tekutinu, která vytváří základní prostředí pro život na naší planetě. Třeba si vody budeme více vážit, když si uvědomíme, že lidské tělo je z ní složeno asi ze 70% (míra se odvíjí podle věku a hmotnosti) a rostliny až z 90%. V ideálním případě bychom měli dbát na pravidelný příjem tekutin, což je 1,5 litru za den v případě, že jsme zdraví a vyvíjíme běžnou denní aktivitu. Pokud sportujeme, nebo jsou letní měsíce, měli bychom tekutiny zvýšit na 2 až 3 litry denně.
Když tělu nedodáme během dne dostatek vody můžeme si způsobit nepříjemné potíže. Jedna z nich je dehydratace, které můžeme předejít už v počátku, když zareagujeme na pocit žízně a dodáme tělu tekutiny. Ovšem při větší ztrátě vody z organismu můžeme vnímat pokles tlaku, bolesti hlavy, zrychlený tep a nízké napětí kůže. Ve většině případech stačí pozvolna zvýšit příjem tekutin. Nárazové doplnění většího množství vody v případě dehydratace se nedoporučuje, protože by mohlo způsobit nevolnost a zvracení.
Voda je velmi důležitá, ovšem její složení se může lišit v závislosti na dalších podmínkách. Podle hygieniků je tzv. Kohoutková voda zcela nezávadná. Ovšem zlí jazykové tvrdí, že se v této vodě nachází chemie a léky, ale na druhou stranu jsou i nevalná mínění o vodě balené. Jak je to doopravdy, se asi jen tak nedozvíme. Lidé jsou ale vynalézaví a tak vzniklo několik populárních technik, jak si vodu můžete upravit i v domácím prostředí:
Šungit
nejstarší polyminerální hornina s obsahem uhlíku na naší planetě
Skládá se z molekulární struktury tzv. fullerenů, které působí jako velmi silný antioxidant.
Voda s šungitem působí na: bolesti, záněty, alergie, klouby, bakterie, viry, podporuje látkovou výměnu
možnosti použití: šungitová drť – se několikrát propláchne (vydrží asi 3měsíce) a po té se může přidat do vody, ; šungitová destička pod hrnek – stačí na ni položit nádobu s vodou
Křišťál
patří mezi nejznámější a nejvšestranější minerály
můžete ho ponořit do vody (třeba na několik hodin), kterou potom vypijete
vytvoříte tzv. Krystalovou vodu, která obsahuje informace z minerálu
nevkládejte do vody každý kámen, co Vás napadne, vždy si ověřte, zda je kámen k tomuto účelu vhodný (odborná literatura, obchod), zda např. neobsahuje jedovaté látky
Upozornění: Kameny nekonzumujte, pouze vodu, do které byly vloženy
Filtrační konvice
obsahuje vyměnitelný filtr (vydrží cca 3 měsíce), který odstraňuje z vody nežádoucí látky
výrobci tvrdí, že přefiltrovaná voda je bez: chloru, pachu, těžkých kovů, nečistot, pesticidů
účinně zabraňuje vzniku vodního kamene (což si snadno ověříte, když budete v rychlovarné konvici vařit pouze z přefiltrované vody)
takto upravená voda je průzračná a čistá a řezané rostliny v ní vydrží déle čerstvé (k ověření můžete udělat zajímavý pokus – do jedné vázy k řezaným rostlinám nalijte vodu filtrovanou a do druhé přefiltrovanou a několik dní pozorujte)
na trhu je velký výběr typů konvic a filtrů, proto není od věci nechat si doporučit konkrétní značku od někoho, kdo už má s filtrovanou vodou zkušenost